DK Dansk

Tarmens mikrobiota

Det største antal bakterier og bakteriearter findes i den voksne mennesketarm sammenlignet med ethvert andet område af kroppen. Spædbarnets tarm betragtes i modsætning som steril i løbet af fosterlivet. Bakteriel kolonisering af tarmen begynder ved fødslen og fortsætter i løbet af de næste 18 måneder. Det samlede antal bakterier og den bakterielle sammensætning udvikles herefter hen mod det, der ses i den voksne tarm.

 Den kolonisering, der sker i løbet af det første halvandet leveår, er vigtigt for at modne tarmens funktioner og udvikle tarmens immunsystem. Påvirkningen af tarmens mikrobiota influeres af forskellige faktorer så som graviditetsuge ved fødsel, fødselsmetode, brug af antibiotika, hvordan barnet ernæres og eksponering for mikroorganismer fra det omgivende miljø.

 Nogle bakterier fermenteres i tyktarmen og danner organiske syrer. Dette er vigtigt for normal tarmcellefunktion og celleregulering i tarmen, mens akkumulerede niveauer af organiske syrer kan være ubrugelige og forårsage skade, f.eks. som diarré eller mere vedvarende sygdom. Bakterierækker (phyla) så som Firmicutes, Bacteroidetes og Proteobacteria dominerer i den menneskelige tarm og betragtes som kommensale eller gode bakterier. Bakterier så som Candida, Saccharomyces og Escherichia Coli har været relateret til sygdomme og kan derfor være skadelige, hvis de findes i tarmen i store mængder.

 Det er velkendt i dag, at ændringer i tarmens mikrobiota kan være forårsaget af ændringer i diæt. Indtagelse af specifikke bakterier kan hjælpe med at påvirke til eller opretholde en sund mikrobiota i tarmen i hvert fald ved indtagelse. Eksempler på diætændringer inkluderer den første indtagelse af ernæring gennem munden efter fødsel samt under fravænning, hvor kosttilskud og mere faste fødekomponenter introduceres til spædbarnets diæt.